Wat is een e-sigaret?

Bedoeling van het product

Als eerste. Voor wie is dit Product bedoeld?

De E-sigaret ook wel onder de dampers (gebruikers van de E-sigaret) genoemd de “Vape” is bedoeld voor mensen die het lastig vinden om te stoppen met roken en het zodoende via een omweg met de Vape een stuk makkelijker wordt gemaakt om te stoppen met roken. En het wordt daarom afgeraden voor jongeren, niet rokers, zwangere vrouwen en personen met een aandoening aan de longen, kanker of hart- en vaatziekten.

De bedoeling van het roken van de E-sigaret nouja het “Dampen” van de E-sigaret (De E-sigaret verdampt de vloeistof en verbrand het dus niet zoals bij het normale roken) is dat er gestart wordt met het dampen van vloeistoffen (E-liquids) die wel nicotine bevat en het na verloop van tijd af te bouwen naar lichtere nicotinegehaltes en zodoende te werken naar nicotinevrije liquids of wel te stoppen met dampen. Hierbij praat je over enkele maanden.

Opkomst van het product

Wanneer is het product eigenlijk ontstaan en waarvoor was het bedoeld?

Het product is ontstaan in 2003 in China, tenminste dat is hoe we de E-sigaret nu kennen. Al in 1963 ontwikkelde Herbert A. Gilbert een soortgelijk product de 'smokeless non-tobacco cigarette' (rookvrije, tabakloze sigaret) wat uiteindelijk geen succes werd en verdween van de markt.

Een Chinese apotheker genaamd Hon Lik wordt gezien als de uitvinder van de nieuwe elektronische sigaret. In 2003 kwam hij op het idee om via een elektrische manier een onder druk staande vloeistofstraal om te zetten in een rookachtige damp die kan worden ingeademd en biedt mogelijkheden om de nicotine via de longen in de bloedbaan te geleiden. Het toestel werd in mei 2004 geïntroduceerd op de Chinese binnenlandse markt als hulpmiddel om te stoppen met roken en is tot heden uitgegroeid tot een wereldwijd alternatief voor roken.

Werking van de e-sigaret

Als je begint met het dampen van de Vape wil je ook graag weten hoe hij werkt, toch?

Nou als we de basis van een gemiddelde starterset er bij pakken zie je snel dat ze allemaal dezelfde onderdelen bevatten een batterij en een tank (clearomizer) maar waar dient wat voor?

Onderaan de Vape zit de batterij  die aangesloten  is aan de tank, bij het indrukken van de “Hit button” ook wel de aan/uit knop wordt er vanaf de batterij stroom gestuurd naar de coil die zich in de tank bevindt. De coil wordt ook wel de motor van de vape genoemd want zonder coil wordt de vloeistof niet verhit en ontstaat er dus geen damp. In de coil zit een soort ijzerdraad  wat omwikkeld is met een wick (katoen) dat door de batterij verhit wordt en zo via de driptip (mondstukje) de damp in de mond komt.

Samenstelling E-liquids

Leuk dat je weet hoe de vape werkt maar wat is e-liquid nou en waarvan is het eigenlijk gemaakt?

Liquids, ze zijn er in honderden smaken, toch hebben de liquids maar 3 á 4 ingrediënten en 1 daarvan is de optionele nicotine. Verder zit er in liquid, propyleen-glycol en vegetable glycerin  wat de basis van een liquid is en verder de toebehorende smaakaroma’s.

Propyleen-glycol  (PG) = Een dunne en niet giftige plantaardige vloeistof  die voornamelijk het meest gebruikt wordt in de liquids omdat het makkelijk de coil binnenkomt en de smaak en throat-hit (prikkelend gevoel in de keel wat) meestal beter is dan de Vegetable glycerin. PG wordt ook veel gebruikt in de voedsel- en cosmetica industrie. Nadelen van PG is dat je snel een droge mond- en keel kan krijgen en het bij sommige mensen een allergische reactie kan geven.

Vegetable Glycerin (VG) = Een niet giftig plantaardige of dierlijk mengsel van 80% glycerine en 20% water. VG heeft een hoge viscositeit (Vloeistofdikte) vergeleken met de PG wat voor meer damp zorgt, maar minder smaak en throat-hit geeft. VG wordt ook gebruikt in de medische, voedsel en cosmetica industrie. Het nadeel van VG is dat bij sommige coils de gaatjes te klein zijn en de liquid er niet makkelijk instroomt.

Nicotine = Nicotine is een giftige stof die van de tabaksplant komt. Nicotine is ook zeer verslavend en wordt afgeraden voor niet-rokers. Het kan door gebruik op lange duur ook zorgen voor hart- en vaatziekten.

Smaakaroma’s =  Als laatste heb je de smaakaroma’s die zorgen voor de smaak van de liquid. Wat de zelfde aroma’s zijn als in voedsel alleen bevatten  deze aroma’s geen olie en zijn ze wateroplosbaar waardoor ze goed samengaan met de liquid.

De PG en VG wordt in de meeste liquids gemixt met elkaar in verschillende verhoudingen van PG en VG en heb je dus bij de ene liquid meer damp dan bij de andere liquid en zo geldt dat ook voor de smaak en throat-hit.

Tabel van onze liquids;

Merk

Millers

Dragon Vape

Millers Chromeline

PG/VG

70/30

30/70

50/50

 

 

 

 

Smaak

Sterk

Zacht

Normaal

Damp

Minder

Veel

Normaal

Dikte

Dun

Dik

Normaal

Throat-hit

Sterk

Zacht

Goed

 

Product voor jou!

Van plan om je eerste vape aan te schaffen? Begin rustig aan. Het is mooi zo’n grote set alleen komen er veel extra dingen bij kijken zoals extra onderhoud en vele instellingen op het product.

Wat wij kunnen aanbevelen als professionals voor beginnende dampers is de Joyetech Exceed D19. De perfecte set als je net overgestapt bent naar het dampen. Vanwege zijn verstelbare airflow (Luchttoevoer bij het inhaleren) kun je hem dichtzetten dat de vape hetzelfde rookt als een normale sigaret, maar ook juist openzetten voor extra damp!

← Keer terug naar de backoffice    Deze winkel is in aanbouw. Eventueel geplaatste orders zullen niet worden gehonoreerd of verwerkt. Verbergen